Kapper Marki komt uitstekend uit de verf

Binnenkijken bij kapper Marki in Eindhoven

Volgens zijn bedrijfsnaam is Kapper Marki kapper, maar dat dekt de lading slechts voor een deel. De 39-jarige Eindhovenaar is behalve kapper ook nog kunstenaar, verbinder en psycholoog. En bovenal een positief persoon met een gezellige babbel. Wij namen plaats in zijn stoel voor een gesprek.

Zijn schaar zetten in de kapsels van mensen? Dat doet Mark Gerrits (artiestennaam: Kapper Marki) al 22 jaar. “Net voor de eeuwwisseling begon ik in Nijmegen met de kappersopleiding en het werken in een salon. Na een avontuur in Duitsland belandde ik in Eindhoven, eerst bij Kinki Kappers en daarna nog bij andere kapperszaken. Acht jaar geleden wilde ik écht iets voor mezelf en startte ik mijn eigen salon: Kapper Marki”, zo vat de coiffure zijn loopbaan samen.

Marki wast, knipt, kleurt, föhnt en stylet de soms uitdagende coupes van zijn bezoekers sinds begin 2018 bij Place for Bizz Eindhoven Centrum. “Waarom hier? Ik zat eerst op Strijp-S in een pand dat ik deelde met een andere kapper. Maar qua ideeën groeiden we uit elkaar; hij wilde zich op heren richten en ik wilde iedereen knippen. Toen ben ik iets gaan zoeken voor mezelf. Ik ben rond gaan lopen op plekken die ik niet zo goed kende. Plaatsen waar veel dynamiek is, zoals bij het kanaal. Toen zag ik een bord: Place for Bizz. Precies wat ik zoek, dacht ik: hier kan ik een leuke, eigen plek creëren. Ik ben gaan praten en we waren er snel uit.”

Creatief atelier

Die leuke, eigen plek heeft de sympathieke haararchitect nu. Zijn zaak is geen typische kapsalon, maar eerder een atelier dat creativiteit ademt. Een hoog plafond, veel ramen, planten en klanten. “Het is een eigentijdse kapsalon waarin ik mijn werk prima kan doen. Niet alleen ik, trouwens. Behalve zelf knippen kunnen andere kappers zonder eigen salon bij mij een stoel huren. Met die formule, stoelverhuur genaamd, was ik een van de eersten in Eindhoven, maar het is nu erg in opmars. Het is een mooie manier van samenwerken. Je komt met vakgenoten in contact en kunt de ins en outs van het vak met elkaar delen. Studio S.U.U.S. en haarstylist Sannie Bax werken hier bijvoorbeeld ook. Connectie maken en communiceren, dat past erg bij me.”

Connectie maken, Marki doet het vanzelfsprekend ook met zijn klanten. “Als kapper moet je goed kunnen communiceren. Ik ben tien uur op een dag op twintig centimeter van mijn klanten, dus je moet wel met mensen kunnen omgaan. Een productie creëren waar ze zes weken tot drie maanden blij mee zijn. Dat is mijn doel.”

Kunstwerkjes

De creatieve ondernemer is niet iemand die drie klanten per uur knipt en scheert. “Nee, mensen zitten meestal wel een uurtje in mijn stoel. Ik knip veel klanten met een specifiek haartype. Te dun of te dik haar, te veel of te weinig volume. Niet echt het standaardwerk. Haar is dood materiaal, maar heeft wel een eigen wil. Aan mij de taak om er leven in te schilderen. Klanten zeggen soms: jij knipt geen kapsels, maar je maakt er kunstwerkjes van. Daar kan ik wel mee leven.”

Van kappers wordt soms gezegd dat ze het de hele dag over vakantieplannen hebben, maar dat is niet helemaal waar. Marki: “In mijn salon gaat het over van alles. Ik ben heel openminded en creëer -ook door de inrichting van mijn zaak en mijn houding- een open setting waarin mensen zichzelf kunnen zijn. Natuurlijk gaat het soms over vakanties, maar ik voer ook vaak diepe gesprekken. Soms ben ik net een psycholoog”, voegt hij er gekscherend aan toe.

Op zijn plaats bij Place for Bizz

Eén ding is wel duidelijk: Kapper Marki zit uitstekend op zijn plaats bij Place for Bizz Eindhoven Centrum. “De huurprijs is goed, waardoor ik mijn tarieven ook scherp kan houden. En ik heb hier de ruimte om creatief te zijn. Omdat ik veel met klanten bezig ben en niet tussendoor even naar de koffieautomaat op de gang kan lopen, heb ik niet heel veel contact met andere huurders, maar ik zwaai naar iedereen.” Wees gerust, klanten: niet tijdens het knippen of scheren. Want dat zou wel érg creatieve kapsels opleveren.