Zo bouw je een effectief netwerk op

Februari 2017 – Ella Visser

 

Je ontkomt er niet aan om te netwerken als zelfstandig ondernemer in het mkb. Middels je netwerk kun je waardevolle, zakelijke relaties opbouwen die je niet alleen naamsbekendheid opleveren maar je wellicht ook aan nieuwe opdrachten helpen. Voor veel ondernemers wordt het als dé manier gezien om klanten te werven. Daarnaast kun je gebruik maken van de kwaliteiten van je netwerk.

Een netwerk is dus belangrijk, maar hoe bouw je deze op?

 

Tips

  • Het gaat niet om kwantiteit maar om kwaliteit. Wat heb je aan duizenden LinkedIn connecties met wie je ooit vluchtig gesproken hebt en visitekaartjes hebt uitgewisseld? Investeer oprecht in mensen, knoop dus een goed gesprek met iemand aan. Dan heb je misschien minder connecties gemaakt op een avond, maar wel een aantal waardevolle. Oppervlakkige contacten zijn snel weer vergeten.
  • Vertrouwensrelaties zijn belangrijk, niet alleen privé maar ook in het zakenleven. Deze heb je niet in één netwerkavond of seminar opgebouwd. Investeer dus ook in je bestaande contacten, denk hierbij aan oud-werkgevers of oud-collega’s, oude studie-/klasgenoten, etcetera.
  • Netwerken is niet hetzelfde als verkopen. Je verkoopt je product of dienst niet op een netwerkbijeenkomst. Je verkoopt het idee dat jij verstand hebt van je product of dienst, en dat jij daar de beste én betrouwbaar in bent. Je wil ervoor zorgen dat jij on top of mind bent als jouw gesprekspartner over een paar maanden jouw product of dienst nodig heeft.
  • Zorg dat je zichtbaar bent. Bied aan om op een netwerkbijeenkomst een praatje te houden over een onderwerp dat je goed beheerst. Zo organiseert Open Coffee Valkenswaard 2.0 elke vrijdagochtend in de even weken van 9.00 tot 11.00 uur een bijeenkomst in Place for Bizz Valkenswaard. Eén keer per maand geven zij een ondernemer de gelegenheid te pitchen. Misschien spannend, maar op deze manier bereik je in één keer een groep mensen.
  • Luister goed wat mensen te vertellen hebben. Veel mensen hebben de neiging om veel over zichzelf te vertellen tijdens het netwerken. Zorg dat je ook goed luistert naar je gesprekspartner, wellicht biedt dat een opening om een zakelijk voorstel te doen.
  • Netwerken is geen borrelen. Bedenk waarom je er bent, je wil je zakelijke netwerk uitbouwen en een goede indruk achterlaten. Vermijd controversiële onderwerpen als politiek en geloofskwesties, die doen niet ter zake. Zorg er wél voor dat mensen je leren kennen als jezelf, om de gun-factor te creëren. Alleen maar over zaken praten kan kil en zakelijk overkomen.
  • Houd contact! Tegenwoordig is LinkedIn hier de ideale manier voor. Middels dit netwerk houd je elkaar op de hoogte, deel je succesmomenten! Denk aan je relaties als je een product of dienst nodig hebt, zo zullen zij ook aan jou denken.

Tot slot; de don’ts:

  • Doen alsof je interesse hebt, als je niet oprecht bent val je snel door de mand.
  • Netwerken is meer dan lijntjes uitwerpen. Je bouwt aan een zakelijk netwerk, het is geen garantie van klanten.
  • Negatieve uitspraken over mensen in je netwerk. Deze komen als een boemerang bij je terug.

 

Ook als je geen zelfstandig ondernemer bent komt een goed netwerk van pas. Wat als je zonder baan komt te zitten? Een groot aantal werkzoekenden vindt een nieuwe baan middels hun eigen netwerk.

Place for Bizz stimuleert het netwerken onder onze ondernemers. Wij organiseren regelmatig soepmomenten, lunches en koffiemomenten in onze business centers. Dus de volgende keer dat je bij Place for Bizz aansluit bij één van deze gelegenheden, denk dan aan bovenstaande tips.

Meer Informatie

Place for Bizz™ is een concept van Bedrijvencentra Regio Eindhoven BV (BRE BV) en is gevestigd op Collseweg 23, 5674 TR Nuenen. Voor meer informatie neemt u contact met ons op via 040 263 11 11.

Algemene voorwaarden kantoorruimte
Algemene voorwaarden vergaderen
Sitemap
Sponsoring

8,1
10 0
Place for Bizz
86 Beoordelingen

Vestigingen

Eindhoven Centrum
Eindhoven De Hurk
Eindhoven Noord
Valkenswaard
Helmond

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Place for Bizz?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Wilt u meer informatie over Place for Bizz? Vul dan onderstaand contactformulier in. We nemen snel contact met u op.

Copyright © 2019 Place for Bizz. Alle rechten voorbehouden.