Ondernemer Lotje Pulles vertelt

Lotje PullesMaak jij je wel eens zorgen over de duurzame inzetbaarheid van jezelf of je personeel? Als verpleegkundig leefstijlcoach zet Lotje Pulles (Pulles Personal Care, met praktijk gevestigd in Place for Bizz Valkenswaard) zich naast individuele trajecten onder andere in voor het MKB. We vroegen Lotje eens wat meer te vertellen over wat zij doet en haar visie op de (gezonde) leefstijl van (werkend) Nederland.

 

De bezuinigingen van de zorg bekeken door de ogen van een verpleegkundig leefstijlcoach

“In 2012 bedroeg de zorg in Nederland 3.829 euro per hoofd van de bevolking. Daarvan was ongeveer 580 euro voor rekening van de burger, dat is ongeveer 15%.  Als je dat vergelijkt met nog een big spender in zorgkosten, Oostenrijk, zie je duidelijk verschil. Oostenrijk spendeerde in 2012 respectievelijk 3.676 euro per hoofd van de bevolking, waarvan 926 euro de burger zelf betaalde (25%). Gemiddeld in Europa zaten de zorgkosten op 2.193 euro per persoon, waarvan 443 euro kosten voor de burgers (20%). Dat betekent dat we in Nederland niet alleen bijna het dubbele uitgeven, maar in verhouding ook weinig zelf hoeven te betalen.

Hieruit concludeer ik, dat we in Nederland vergeleken met Europa, ontzettend veel geld uitgeven aan zorg en dat er bij ons ook meer verantwoordelijkheid ligt bij de maatschappij. Met deze kennis kan ik de bezuinigingen in de zorg goed verklaren. Het moet met minder kunnen. En daarbij moeten we als burgers ook meer gaan betalen. Dat laatste hebben we bijvoorbeeld al bemerkt in de verhoging van ons eigen risico. Dat alles leidt bij veel mensen tot frustratie. We moeten persoonlijk meer gaan betalen en daarbij komt dat we ook nog eens minder zorg gaan ontvangen!”

 

Bezuinigen is verantwoordelijkheid van jezelf

“Als verpleegkundige ben ik ervan overtuigd dat bezuinigingen noodzakelijk zijn. Ook ben ik van mening dat dit mogelijk is. Op veel aspecten van de gezondheidszorg kun je bezuinigen. Sommige van die aspecten zijn de verantwoordelijkheid van zorgverleners, sommige aspecten zijn de verantwoordelijkheid van onszelf. Een aspect uit die laatste groep wil ik toelichten. Als introductie hiervan geef ik jullie een persoonlijk voorbeeld.

Ikzelf kamp met chronische rugklachten. Hiervoor krijg ik fysiotherapie. In september 2014 kwam ik tot de conclusie, dat wekelijks fysiotherapie wel een erg dure zaak was, mijn pakket was te klein! Toch had ik erg veel last van mijn rug. De keus was snel gemaakt. Ik verhoogde mijn pakket, zodat ik in 2015 een wekelijkse behandeling bij mijn fysiotherapeut vergoed kreeg. Een logische stap, toch?

Dit alles kostte mij 36,62 euro per maand extra, ofwel 439,44 euro per jaar. Een behandeling van een fysiotherapeut kost mijn zorgverzekeraar 28,50 euro. Wekelijks fysiotherapie komt dus neer op een luttele 1.482 euro per jaar.  Die 440 euro die ik extra betaal, had ik daar wel voor over! Maar betekent dit ook automatisch dat als het me 1.500 euro had gekost, ik dit er ook voor over had? Dat is wel erg veel geld! Ik vroeg me af of het niet anders kon.

 Mijn fysiotherapeuten riepen al mijn hele leven dat mijn houding de chronische klachten veroorzaakten. Dus het verbeteren van mijn houding zou daar zeker verlichting in kunnen brengen. Alleen ben ik ontzettend therapie-ontrouw als het gaat om consequent en langdurig thuis oefeningen doen. Mijn ervaring leert mij, dat ik dit niet efficiënt genoeg doe. Als coach ben ik met mezelf aan de slag gegaan. Wat zou mij kunnen helpen, om toch mijn core dusdanig te trainen, dat het mijn houding verbetert  en op de lange termijn zorgt voor klachtenreductie en minder fysiotherapie-afhankelijkheid?

Ik kwam tot de conclusie dat een personal trainer mij daarbij zou kunnen helpen. Twee maal per week een half uur core en stability training. Een flinke geld- en tijdsinvestering voor mijzelf als persoon.

Ik maakte de afweging. Stel, ik investeer een jaar lang in deze trainingen (totaal voor een jaar komt dat neer op ruim 2.000 euro). Mijn houding verbetert en mijn klachten zullen halveren voor de rest van mijn leven (weliswaar met een onderhoudsdosis aan krachttraining in de sportschool voor de rest van mijn leven). Is het mij die 2.000 euro dan waard?

Of investeer ik liever 440 euro per jaar in mijn verzekering, ga wekelijks de rest van mijn leven naar de fysiotherapeut en nog belangrijker: blijf ik met klachten van mijn rug zitten?

Mijn insteek in dit verhaal is natuurlijk: pijnreductie. De vraag daarnaar leidde mij uiteindelijk naar deze oplossing. Een oplossing, die mij op korte termijn veel geld en tijd gaat kosten, maar op de lange termijn ervoor zorgt dat ik minder pijn heb en – een mooie bijkomstigheid voor mijn portemonnee – minder zorgkosten! De klap op de vuurpijl is een flinke bezuiniging voor mijn zorgverzekeraar op de lange termijn.”

 

Investeren in gezondheid

“In een ideale situatie gaat elk individu bij zichzelf kijken wat een verbetering van zijn of haar klachten of ziektebeelden zou kunnen zijn. Dat in combinatie met wat iemand kan besteden en wat in zijn of haar mogelijkheden ligt. Nog mooier is als die klachten of ziektes voorkomen kunnen worden. Bekijk voor jezelf eens wat jij kan doen om bijvoorbeeld hart- en vaatziekten op latere leeftijd (dan neemt je kans daarop automatisch toe) te voorkomen. Ik ben van mening dat veel mensen dan tot de conclusie komen dat het de investering waard is. Investeren in je gezondheid en vitaliteit is het geld, de tijd en de moeite meer dan waard! En bovendien kan er zo ontzettend veel bezuinigd worden in de gezondheidszorg.”

 

Kostenreductie

“De maatschappelijke verantwoordelijkheid van gezondheid van individuen is naar mijn mening te groot op dit moment. Het wordt tijd dat elke Nederlander zelf meer verantwoordelijkheid gaat nemen voor zijn gezondheid. Het is bewezen dat een gezonde leefstijl leidt tot een enorme kostenreductie in de zorg.

Ongeveer 30% van de 60-plussers heeft prediabetes. Naar schatting een- tot tweederde daarvan ontwikkelt binnen 6 jaar diabetes type 2. Met bijvoorbeeld intensieve leefstijlinterventies kan de kans op diabetes voor deze groep met 30 tot zelfs 60% verlaagd worden! Dit geldt niet alleen voor diabetes, maar ook bijvoorbeeld voor hart- en vaatziekten.

Als ik nu teruglees, is het eigenlijk gek wat ik zeg. “Het wordt tijd dat elke Nederlander zelf meer verantwoordelijkheid gaat nemen voor zijn gezondheid.” Gezondheid is toch ieder zijn eigen verantwoordelijkheid? Maar ergens in het verleden is dat een beetje weggevaagd. We vinden het normaal dat de overheid aan onze gezondheid meebetaalt. We klagen steen en been als het eigen risico weer met 100 euro omhoog gaat! Maar een sportabonnement is te duur (want we gaan dan toch niet vaak genoeg om het eruit te halen) en een personal trainer al helemaal! Naar een diëtist willen we wel (want die wordt vergoed vanuit het pakket), maar een leefstijlcoach is ontzettend decadent en niet te betalen (terwijl die juist zorgt voor een duurzame gedragsverandering en levenslange gezondheidswinst).

Gezond leven is niet duur, maar het kost moeite, voor veel mensen vaak teveel moeite.

Wist je dat je de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 al verlaagd door:

  • De trap te nemen, in plaats van de lift?
  • In plaats van een wekelijkse frietmaaltijd een maandelijkse frietmaaltijd in te lassen?
  • De fiets te nemen, in plaats van de auto?
  • Kraanwater te drinken, in plaats van frisdrank?
  • Een stuk fruit te nemen, in plaats van koek?

En zo kan ik nog wel even doorgaan…”

 

En jij?

“Ik roep alle Nederlanders op om eens goed naar zichzelf te kijken. Hoe gezond leef jij? Doe jij er alles aan om binnen jouw mogelijkheden zo gezond mogelijk te leven? Neem je verantwoordelijkheid!

En de conclusie? Die is mooi: de zorgkosten voor de staat kunnen fors omlaag en je bent duurzamer inzetbaar op je werk. Maar het allermooiste van dit alles: je gaat je er nog beter, gezonder, fitter, vitaler en gelukkiger door voelen ook!”

Meer Informatie

Place for Bizz™ is een concept van Bedrijvencentra Regio Eindhoven BV (BRE BV) en is gevestigd op Collseweg 23, 5674 TR Nuenen. Voor meer informatie neemt u contact met ons op via 040 263 11 11.

Algemene voorwaarden kantoorruimte
Algemene voorwaarden vergaderen
Sitemap
Sponsoring

8,1
10 0
Place for Bizz
86 Beoordelingen

Vestigingen

Eindhoven Centrum
Eindhoven De Hurk
Eindhoven Noord
Valkenswaard
Helmond

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Place for Bizz?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Wilt u meer informatie over Place for Bizz? Vul dan onderstaand contactformulier in. We nemen snel contact met u op.

Copyright © 2019 Place for Bizz. Alle rechten voorbehouden.