Het Nieuwe Werken: blijkbaar staan we liever in de file

Noël Coopmans23 november 2015

In de afgelopen weken was het weer goed prijs op Nederlands wegen. Het ene naar het ander filerecord werd gebroken. Uiteraard heeft dit te maken met de weersomstandigheden in deze tijd van het jaar. Maar wat mij verbaasd is dat het fileleed jaarlijks lijkt toe te nemen ondanks de continue verbeteringen en capaciteitsverhoging aan de Nederlandse wegen.

Blijkens cijfers van de RAI vereniging is in de afgelopen 5 jaar het aantal personenauto’s slechts met 2,37% toegenomen tot circa 8,2 miljoen auto’s en het aantal bedrijfswagens is met bijna 6% afgenomen tot circa 1,0 miljoen. En blijkens cijfers van het CBS steeg het aantal afgelegde reiskilometers in een vergelijkbare periode met ruim 6%. En terwijl bij dit alles de werkzame beroepsbevolking in dezelfde periode met een kleine 3% is afgenomen.

Ofwel, waar blijft Het Nieuwe Werken?

Het Nieuwe Werken wordt vaak omschreven als plaats- en tijdonafhankelijk werken door kenniswerkers. Aanvankelijk is dit concept gestart vanuit de ICT sector. Microsoft heeft de term ‘Het Nieuwe Werken’ geïntroduceerd en is ook vandaag de dag nog één van de voorlopers op dit gebied. Uitgangspunt was dat kenniswerkers altijd en overal toegang tot relevante informatie moeten kunnen hebben.

Belangrijke kenmerken van Het Nieuwe Werken:

  • De aansturing van medewerkers wordt meer gebaseerd op vertrouwen en vindt minder vanuit controle plaats.
  • Sturing op resultaat in plaats van aanwezigheid. Door flexibel en op afstand te werken is eigenlijk alleen de output van medewerkers meetbaar. De input (bijvoorbeeld het aantal gewerkte uren) is veel minder zichtbaar.
  • Meer vrijheden voor medewerkers om hun werk qua tijden, locatie en werkwijze in te vullen op de manier die hen zelf het meest geschikt lijkt. Dit betekent dus ook minder procedures en regels rondom arbeid.
  • Ondersteunende faciliteiten om Het Nieuwe Werken mogelijk te maken. Daarbij valt te denken aan ICT toepassingen, flexplekken en (tele)communicatiemiddelen.

Het Nieuwe Werken kent ook vele voordelen:

  • Het Nieuwe Werken leidt tot betere bedrijfsresultaten en een hogere arbeidsproductiviteit.
  • Het Nieuwe Werken maakt diverse kostenbesparingen, zoals besparing van kantoorruimte, reiskosten en printkosten mogelijk.
  • De reisinspanningen (o.a. reistijd) van medewerkers nemen af. Het Nieuwe Werken maakt reizen minder noodzakelijk en biedt mogelijkheden om files te mijden door buiten de spits te reizen.
  • Het Nieuwe Werken is een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde voor potentiële nieuwe medewerkers. Door de flexibiliteit in werktijden en -locaties, kunnen medewerkers zelf bepalen wanneer en waar zij werken. Zodoende hebben medewerkers ook de balans tussen werk en privé in eigen hand.

Ondanks alle mooie technologie ontwikkelingen en vastgoedconcepten van de afgelopen jaren staan we met ons allen blijkbaar liever in de file. Ik denk vooral dat het tijd wordt dat de huidige organisaties (lees managers) oude patronen durven te gaan loslaten en hun medewerkers durven te vertrouwen op hun inzet en meetbare output.

Bij Place for Bizz Business Centers zijn wij er klaar voor om u of uw medewerkers te ontvangen!

Meer Informatie

Place for Bizz™ is een concept van Bedrijvencentra Regio Eindhoven BV (BRE BV) en is gevestigd op Collseweg 23, 5674 TR Nuenen. Voor meer informatie neemt u contact met ons op via 040 263 11 11.

Algemene voorwaarden kantoorruimte
Algemene voorwaarden vergaderen
Sitemap
Sponsoring

8,1
10 0
Place for Bizz
86 Beoordelingen

Vestigingen

Eindhoven Centrum
Eindhoven De Hurk
Eindhoven Noord
Valkenswaard
Helmond

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Place for Bizz?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Wilt u meer informatie over Place for Bizz? Vul dan onderstaand contactformulier in. We nemen snel contact met u op.

Copyright © 2019 Place for Bizz. Alle rechten voorbehouden.