Gezond en dynamisch werken, blijf in beweging!

Juni 2017 – Ella Visser

 

De laatste jaren gaan we in Nederland bewuster met onze gezondheid om. Kijk maar eens naar de populariteit van smartwatches, activity trackers, en de veelgehoorde stelling ‘zitten is het nieuwe roken’. Bij Place for Bizz kijken wij er al niet eens meer van op als een collega zegt ‘even een stukje lopen om mijn stappen te halen!’. Ook die is weer gezwicht voor een stappenteller denken we dan.

 

Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat de gemiddelde werkende Nederlander op een werkdag 7 uur zit. In de automatiseringsbranche, de zakelijke dienstverlening, de transportsector, de bank- en verzekeringswezen en de overheid en rechterlijke macht zit men gemiddeld zelfs tussen de 7,9 en 9 uur per dag. De conclusie van dit onderzoek is dat er sterke aanwijzingen zijn dat lang zitten samengaat met een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden, diverse ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, depressie, kanker en klachten aan het bewegingsapparaat. Wat vooral verrassend is, deze gezondheidsrisico’s zijn onafhankelijk van de mate waarin men sport of beweegt. Ook de personen die voldoen aan de beweegnormen lopen dus risico. Je kan dus concluderen dat te weinig bewegen gedurende een werkdag gezien wordt als een modern arbeidsrisico.*

 

Als je een ondernemer bent die veel onderweg is en ook aardig wat beweegt is dat een uitkomst, maar wat als je voor je werk afhankelijk bent van een vaste werkplek waar je computer staat? Hoe zorg je dan voor een gezonde levensstijl met voldoende beweging? Loop regelmatig even van je plek, een rondje naar de printer, koffie halen, overleg even persoonlijk met elkaar in plaats van per mail. Wat ik zelf altijd prettig vind is in de pauze een rondje wandelen. Na het wandelen ben je opgefrist en kan je volop energie de rest van de middag verder werken. Of wandel even naar de dichtstbijzijnde supermarkt of broodjeszaak voor een gezonde lunch.

 

Daarnaast hoor je steeds vaker het advies om het langdurige zitten af te wisselen met staand werken. Bewegen op het werk voorkomt niet alleen klachten, je wordt er ook productiever door. Zelfs staand vergaderen is in opkomst. Bijkomend voordeel is dat de vergaderingen dan efficiënter zijn en niet te lang duren.

Steeds populairder wordt de dynamische werkplek. Een werkplek die je kan afwisselen met een sta-bureau, of een bureaufiets. Is het dan de bedoeling dat je de hele dag staand of fietsend werkt? Dat is niet de bedoeling. Juist de afwisseling met een normale bureaustoel is goed, het wisselen van houdingen is goed voor je houding en lichaam én je productiviteit.

 

Heb je niet de mogelijkheid om staand te werken of heb je (nog) geen bureaufiets? Wissel dan eens van werkplek als dit makkelijk gaat. Zo hebben we bij Place for Bizz Valkenswaard de inspiratieruimte. In deze ruimte ben je even van je eigen werkplek en kan je  in een huiskamersetting werken. Neem voor een overleg eens plaats op de bank, of werk een paar uurtjes aan de bartafel.  Zo stimuleer je jezelf en zorg je goed voor lichaam en geest.

*(bron: https://www.health2work.nl/media/wysiwyg/Categories/lang_zitten_tno.pdf)

Meer Informatie

Place for Bizz™ is een concept van Bedrijvencentra Regio Eindhoven BV (BRE BV) en is gevestigd op Collseweg 23, 5674 TR Nuenen. Voor meer informatie neemt u contact met ons op via 040 263 11 11.

Algemene voorwaarden kantoorruimte
Algemene voorwaarden vergaderen
Sitemap
Sponsoring

8,1
10 0
Place for Bizz
86 Beoordelingen

Vestigingen

Eindhoven Centrum
Eindhoven De Hurk
Eindhoven Noord
Valkenswaard
Helmond

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Place for Bizz?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Wilt u meer informatie over Place for Bizz? Vul dan onderstaand contactformulier in. We nemen snel contact met u op.

Copyright © 2019 Place for Bizz. Alle rechten voorbehouden.