5 tips bij het vinden van kantoorruimte

Leroy van Stekelenburg1 april 2015 – Leroy van Stekelenburg

Op Funda of Google zoeken naar je nieuwe werkomgeving, dat werkt best aardig. Locatie, grootte, prijs en een overzicht van de mogelijkheden heb je zo gevonden. Maar daarna vergeten zoekers hele belangrijke aspecten, waar achteraf vaak niet goed genoeg over nagedacht is.

5 tips bij het vinden van kantoorruimte die je niet moet vergeten:

 

  1. Indeling van het pand

Heb je wel eens goed gekeken naar de logistiek en indeling van een gebouw? Veel gebouwen kunnen een spetterende indruk achter laten en inspelen op je gevoel. Maar lang niet elk pand is even praktisch ingedeeld. Door de vele herbestemmingen zal je geregeld gebouwen tegen komen die niet ontworpen zijn voor kantoorgebruik. Dat hoeft helemaal geen issue te zijn, maar kan wel wat vragen met zich meebrengen. Een simpel voorbeeld: hoe ver moet je lopen naar het toilet en nog belangrijker, hoeveel zijn die er? Als er meerdere bedrijven in een pand zitten wordt deze uiteraard gedeeld. Probeer een inschatting te maken van de verhouding bedrijven en toiletten. Veelal worden panden namelijk met het minimale aan sanitair uitgerust, om zoveel mogelijk verhuurbare metrages over te houden. Vraag ook even subtiel naar de schoonmaak frequentie. Niets is vervelender dan van een klant te moeten horen dat de toiletten toch niet zo heel netjes zijn. Indien er vergaderruimtes aanwezig zijn, kun je hierop hetzelfde trucje toepassen. Met 20 bedrijven 1 spreekkamer delen zal niet meevallen. Houdt er rekening mee dat je hierdoor wellicht meer m² moet huren om er zelf eentje te creëren.

 

  1. Geluid van de buren

Het klinkt simpel, maar de meeste mensen doen het niet tijdens een bezichtiging. Kloppen op de muren of een moment stilstaan in de gang en alleen maar luisteren. Uiteraard zal overal waar hard gewerkt wordt het e.e.a. aan achtergrond geluid zijn, maar dat mag absoluut niet overstemmen. Sluit de deuren en ramen van de ruimte(s) waar je je oog op hebt laten vallen en vraag vriendelijk aan de makelaar of hij even stil wil zijn. Kijk ook wie de buren zijn. Zit je naast een marketing bureau of een accountant, dat maakt nogal een verschil!

 

  1. Je kunt niet om de Arbo heen

Zoals al eerder aangegeven, is niet al het aanbod in de markt ook daadwerkelijk bedoeld als kantoorruimte. Een prachtig winkelpand met een mooie grote etalage of een grote ruw afgewerkte bedrijfsruimte waar je goedkoop veel werkplekken kunt creëren zijn helemaal hot, maar lang niet altijd toegestaan conform de Arbo wet en regelgeving. Werknemers hebben namelijk recht op een gezonde en veilige werkplek. De Arbo kan je op de vingers tikken als de ruimte niet aan het gebruik voldoet. Wist je bijvoorbeeld dat een werkplek minimaal 4  moet zijn, voldoende licht moet hebben, er een minimale luchtverversing per persoon geldt en dat je als werkgever wettelijk verplicht bent een ruimte ter beschikking te stellen waar je werknemers kunnen pauzeren? Op www.arboportaal.nl kun je hierover meer informatie vinden.

 

  1. Let op het aantal metrages

We krijgen geregeld van diverse type bedrijven aanvragen binnen voor 200  kantoorruimte. Als blijkt dat zij 10 werkplekken willen inrichten, kom je echter vaak op hele andere metrages uit. Afhankelijk van de aard van de werkzaamheden (callcenter of administratie kantoor) houden we meestal rekening met 7 tot 12 m² per werkplek. Daarnaast is er veel verwarring rondom de aangeboden metrages. De ruimte van 50  die je hebt gehuurd, blijkt na het bestellen van de vloerbedekking bijvoorbeeld 35  te zijn! Dat heeft alles te maken met de verdeling van de algemene ruimtes over de te verhuren ruimtes, het zogenaamde verhuurbaar vloeroppervlak (VVO). Het is altijd goed om dit even na te vragen of de ruimte zelf in te meten. VVO is overigens onmisbaar bij het eerlijk vergelijken van m2 prijzen. Geen appels met peren dus.

 

  1. Stem eindafrekeningen goed af

Na heel wat onderhandelen heb je de kale huurprijs kunnen terugdringen naar € 100,- per  VVO per jaar. Over het algemeen zou ik zeggen, dat heb je goed geregeld. Maar heb je ook afspraken gemaakt over de servicekosten? Jazeker, we betalen maar € 25,- per  per jaar! Dat geloof ik meteen, maar je weet toch wel dat dit een voorschot is hè? En wat zit daar eigenlijk allemaal in? Moet je dan je eigen toiletten schoonmaken en op zaterdag de ramen wassen? Hierin ligt ook een groot deel van de oorsprong van all-in tarieven, je weet namelijk precies waar je aan toe bent. Een tip: zorg dat je zoveel mogelijk zaken omtrent de servicekosten vooraf bespreekt en vastlegt. Vraag desnoods een eindafrekening servicekosten overzicht van de afgelopen jaren zodat je weet wat je kunt verwachten. Niets is vervelender dan een verhuurder die aan het einde van het jaar een hoge afrekening stuurt van de servicekosten. Better safe than sorry!   Uiteraard zijn er nog veel meer aspecten waar je rekening mee zult moeten houden. Denk bijvoorbeeld ook eens aan afval voorzieningen en internet ontsluiting. Twijfel je nog over je huisvesting? Kom gewoon ook eens bij ons kijken, dat kan nooit kwaad.

Meer Informatie

Place for Bizz™ is een concept van Bedrijvencentra Regio Eindhoven BV (BRE BV) en is gevestigd op Collseweg 23, 5674 TR Nuenen. Voor meer informatie neemt u contact met ons op via 040 263 11 11.

Algemene voorwaarden kantoorruimte
Algemene voorwaarden vergaderen
Sitemap
Sponsoring

8,1
10 0
Place for Bizz
86 Beoordelingen

Vestigingen

Eindhoven Centrum
Eindhoven De Hurk
Eindhoven Noord
Valkenswaard
Helmond

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alles rond Place for Bizz?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Wilt u meer informatie over Place for Bizz? Vul dan onderstaand contactformulier in. We nemen snel contact met u op.

Copyright © 2019 Place for Bizz. Alle rechten voorbehouden.